Aronia fertilization

In genetic terms, aronia has a good predisposition for high and constant yields.

Ali najveću produktivnost (kako se vidi iz brojnih eksperimenata) imaju zasadi koji su pravilno i redovno đubreni.

Količina mineralnih đubriva određuje se analizom zemljišta i listova. Nema podataka o graničnim vrednostima raznih mineralnih materija u listovima aronije. U principu, savetuje se da unos hranljivih materija bude ekvivalentan unosu kod crne ribizle.

U eksperimentima vršenim u Poljskoj, dinamika sadržaja hranljivih elemenata u listovima aronije slična je onima kod crne ribizle, a najbolji trenutak za uzimanje listova za analizu isti je kao kod ribizle (40 dana od početka bojenja ploda).

U prvoj i drugoj godini starosti zasada đubrenje se ograničava na unos 15-20 g azota po biljci, i to na maksimalno 20 cm od centra žbuna. Od treće godine, preporučuje se orijentaciona doza 80-120 kg N/ha.

Orijentacione godišnje doze fosfora i kalijuma iznose 30-60 kg P2O5/ha, odnosno 100-150 kg K2O/ha. Odnos važnih biogenih elemenata (N:P:K) koji odgovara aroniji je 1:0,4:1,2, odnosno formulacije NPK 8:6:24 i ili 7:14:21, a orijentaciona količina je 500 kg/ha. Fosforno-kalijumova đubriva mogu se dodati tokom jeseni i zime i pokriti izvođenjem plitke obrade zemljišta.

Prihrana azotnim đubrivom, najčešće KAN-om, obično se izvodi u redu u dve etape: dve trećine ukupne količine se dodaje početkom proleća, a ostatak nakon cvetanja u ukupnoj količini od 300 kg/ha.

Godišnji unos magnezijuma iznosi 60-120 kg MgO/ha (6-12 g/m2 za mlade biljke). Đubrenje magnezijumom i mikroelementima vrši se samo u slučaju njihovog utvrđenog nedostatka.

Dobre rezultate daje i folijarno đubrenje, budući da su listovi aronije manje podložni ožegotinama u odnosu na ostale vrste sitnog voća.

U organskom načinu proizvodnje aronije u njenoj ishrani primenjuju se isključivo đubriva organskog porekla.

Scroll to top
English EN Srpski јezik SR
Select your currency
RSD Serbian dinar
EUR Euro