Diseases and pests in aronia plantation

Aronia is not sensitive to some specific diseases and pests, so far no parasites typical of this species have been detected that could cause great harm.

S vremena na vreme u zasadu aronije se mogu uočiti oštećenja izazvana razvojem gljivica ili delovanjem insekata koji napadaju druge vrste voćaka, posebno iz familije Rosaceae.

Među parazitima koji se sporadično javljaju treba izdvojiti mrazovca [Operophthera brumata L. (Geometridae)], čija se larva hrani cvetnim pupoljcima i mladim listovima i oštećuje plodove sitnim urezima.

Biljku može napasti i crveni pauk (Panonychus ulmi), a simptomi su slični kao i kod drugih voćaka. Neki autori ističu pegavost lista izazvanu gljivicom Phyllosticta sp. i moniliozu, koju uzrokuje Stromatinia aucuparia. Što se tiče viroza, u Finskoj je nedavno izolovan izometrijski virus koji izaziva pojavu nekrotičnih prstenova na listovima i koji se prenosi semenom i sokovima.

Ipak, ni u Evropi, ni u azijskom delu Rusije na plantažama aronije nije utvrđena potreba za zaštitom. Otuda je plod veoma zdrav, čak i kao medicinski proizvod, jer na njemu nema ostataka pesticida. Biljku ne napadaju čak ni više životinje, poput glodara i ptica, jer im sveži plodovi organoleptički nisu privlačni.

Ministarstvo za ekologiju i zaštitu životne sredine u Poljskoj subvencionira proizvodnju aronije sa 170 €/ha za proizvodnju voća bez upotrebe pesticida.

Scroll to top
English EN Srpski јezik SR
Select your currency
RSD Serbian dinar
EUR Euro